Bosbranden ItaliŽ breiden zich uit

ROME/LISSABON/MADRID (ANP) - De bosbranden in ItaliŽ breiden zich uit. Nadat tot nu toe vooral het zuiden en centrum waren getroffen, is het sinds woensdagavond ook in het Noord-Italianse LiguriŽ raak.

Dat heeft de publieke omroep Radioaudizione Italiana (RAI) donderdag gemeld. Bij Sanremo (bekend van het jaarlijkse liedjesfestival) heeft een door een pyromaan aangestoken brand al meerdere hectare bos in de as gelegd, ondanks de inzet van blushelikopters.

In UmbriŽ hebben diverse brandhaarden ook huizen bedreigd, met name in de provincie Perugia. In de Basilicata hebben diverse branden al zeker 100 hectare recent aangeplant bos in de as gelegd.

Eerdere bosbranden dit jaar hadden ook in Toscane, CalabriŽ, ApuliŽ, SiciliŽ en SardiniŽ huisgehouden. Er zijn dit jaar in ItaliŽ in totaal al bijna 17.300 hectare bos vernield door bosbranden.

Dat is een schijntje in vergelijking met de hoeveelheid bos die dit jaar op het Iberisch schiereiland verloren is gegaan. Deskundigen van de Europese Commissie stelden woensdag dat in Portugal minstens 76.238 hectare in vlammen is opgegaan. Spanje rapporteerde een verlies van 37.252 hectare. De Portugese krant Correio da Manha berichtte donderdag op gezag van het bosbeheer (DGRF) dat in Portugal sinds 1980 bijna 30 procent van de totale hoeveelheid bos verloren is gegaan.

In zowel Spanje als Portugal hebben de brandweerkorpsen alle grote branden onder controle. Sinds woensdag worden in Portugal geen actieve brandhaarden meer gemeld. In Spanje lieten bronnen bij de brandweer donderdagmorgen aan het persbureau Europapress weten dat een grote brand in het natuurpark in de Sierra de Cazorla in het zuidoosten van het land onder controle is. Bijna 5000 hectare natuurgebied is verloren gegaan.

Spanje en Portugal kampen met de ernstigste droogte in zestig jaar tijd. Bovendien zijn in grote delen van het Iberisch schiereiland deze zomer extreem hoge temperaturen gemeten.

In de buurt van de stad Murcia in het zuidoosten van het land is donderdag een 43-jarige bouwvakker bezweken aan de hitte. Hij was in Spanje het derde slachtoffer in korte tijd van de hoge temperaturen.

cbd9830611715a6f56b09566602bed77.jpg
Brandwacht van de maand December
M. winter
Lees verder
Laatste uitruk: 07-02-15
Aantal uitrukken: 16