Brand in basisschool Den Haag

DEN HAAG - Basisschool De Wereldwijzer aan de Tasmanstraat in Den Haag is maandag volledig uitgebrand. Het vuur brak rond 11.00 uur uit en alle kinderen en leraren konden het gebouw snel ongedeerd verlaten. Niemand raakte gewond. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Tegen kwart voor zes was de brand meester. Het nablussen neemt waarschijnlijk nog de avond en een deel van de nacht in beslag.

De brandweer bestrijdt de brand met groot materiaal. Meer dan honderd brandweerlieden uit Den Haag en omliggende gemeenten zijn ingezet. Het gebouw wordt als verloren beschouwd. Het dak, de zolder en vloeren van de eerste verdieping zijn ingestort. De brand heeft zich via de zolder door het U-vormige pand kunnen verspreiden.

Op de Rooms-Katholieke basisschool De Wereldwijzer zitten 124 leerlingen. Zij werden overgebracht naar een dependance aan de Da Costastraat, waar hun ouders hen in de loop van de middag ophaalden. Volgens directeur B. Endlich verliep de ontruiming van het pand bijzonder soepel en zonder paniek. "In drie of vier minuten stond iedereen buiten."

Het vuur ontstond op de eerste etage en werd ontdekt door een leerling. Leden van het schoolbestuur waren net bezig het ontruimingsplan te bespreken toen dat in werking moest worden gezet. Volgens Endlich hebben de kinderen weinig of niets van de brand gezien. Het schoolbestuur heeft maandagmiddag een uitgebreide brief aan de ouders van de leerlingen op zijn website gezet. Het is nog onduidelijk waar de kinderen de komende tijd terechtkunnen om lessen te volgen en vanaf wanneer.

Aanvankelijk probeerde de brandweer het vuur van binnenuit te bedwingen, maar daar werd het al snel te gevaarlijk voor de brandweerlieden. Er was gevaar voor instorting. Doordat aan drie zijden de bebouwing dicht op de school staat, was het lastig om erbij te komen, zei brandweercommandant R. Brons.

cbd9830611715a6f56b09566602bed77.jpg
Brandwacht van de maand December
M. winter
Lees verder
Laatste uitruk: 07-02-15
Aantal uitrukken: 16