Cypriotisch vliegtuig neergestort bij Athene

ATHENE - Een Cypriotisch vliegtuig met aan boord 115 passagiers en zes bemanningsleden is zondag neergestort ten noordoosten van de Griekse hoofdstad Athene. Het toestel van de Cypriotische luchtvaartmaatschappij Helios was opgestegen in de Cypriotische stad Larnaca. Bij de crash kwamen alle 121 inzittenden om het leven.

Het toestel stortte neer bij Varnava, een ruig en onbewoond gebied dat moeilijk te bereiken is. Vanuit de lucht hebben reddingswerkers daar het wrak van het vliegtuig gezien en talrijke lichamen die verspreid liggen in de omgeving. De burgemeester van Grammatikos, George Papageorgiou, zei dat alleen het staartstuk nog als zodanig herkenbaar was. Volgens hem probeerden de inwoners van de gemeente massaal hulp te verlenen.

Het vliegtuig verongelukte mogelijk doordat de luchtdruk in het toestel wegviel. Daardoor zou de zuurstoftoevoer zijn aangetast. Dat heeft een anonieme woordvoerder van het Griekse ministerie voor Openbare Veiligheid gezegd.

De bemanning van twee Griekse F-16 gevechtsvliegtuigen die op verkenning waren gestuurd, zagen dat de piloten dubbelgevouwen lagen in de cockpit en dat de zuurstofmaskers in de cabine tevoorschijn waren gekomen. Dat zou volgens de luchthaven van Larnaca erop wijzen dat de luchtdruk in het vliegtuig was weggevallen.