Deel stakende brandweermannen weer aan de slag

AMSTERDAM - Een groot deel van de Amsterdamse brandweerlieden die zich zaterdagochtend ziek meldde, is zaterdagavond weer aan de slag gegaan. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer zondag gemeld.

Ongeveer 125 brandweermannen en -vrouwen in de hoofdstad meldden zich zaterdag massaal ziek. Het is een wilde staking, niet ondersteund door de vakbonden. Het doel van hun actie is niet helemaal duidelijk omdat ze geen woordvoerder hebben, maar het heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de geplande afschaffing van het functioneel leeftijdsontslag (FLO).


Ziek

Zaterdag zijn ongeveer zeventig 'zieken' door artsen gekeurd. Slechts tien van hen waren daadwerkelijk ziek. De overige zestig zijn zaterdagavond weer aan het werk gegaan. De gemeente had gedreigd hen op hun salaris te korten. Ongeveer 55 overige stakers moeten nog gekeurd worden. Of dat zondag mogelijk is, wist de woordvoerder nog niet.

72 Uur

De collega's die zaterdagochtend afgelost zouden worden, werken nu al ruim twee etmalen. Zij mogen maximaal 72 uur werken en worden maandagochtend afgelost. Maar inmiddels is al een aantal naar huis omdat sommige stakers hun actie hebben afgebroken.

Verantwoordelijkheid

Burgemeester Cohen van Amsterdam noemde de wilde staking zaterdag "onacceptabel". Hij zei zich erover te verbazen dat de brandweerlieden van het korps zich op deze manier ontzien aan hun verantwoordelijkheid en daarmee de brandveiligheid in gevaar brengen. "Zo ken ik het korps niet."

De burgemeester onderzoekt nog of nadere juridische maatregelen mogelijk zijn. In ieder geval krijgen alle deelnemende brandweerlieden een brief thuis waarin staat dat dit soort wilde stakingen absoluut niet is gewenst.
cbd9830611715a6f56b09566602bed77.jpg
Brandwacht van de maand December
M. winter
Lees verder
Laatste uitruk: 07-02-15
Aantal uitrukken: 16