EK-voetbal: let op brandveilige versiering

Het Europees kampioenschap voetbal staat voor de deur. De eerste café’s, huizen en straten zijn al oranje gekleurd. Deze versieringen kunnen echter gevaarlijke situaties tot gevolg hebben. De brandweer vraagt alert te zijn op de brandveiligheid.  Ook dit jaar zijn ongetwijfeld veel feest- en sfeerartikelen niet veilig. Ze vliegen te gemakkelijk in brand met alle gevolgen van dien.

Horeca
Volgens de branchevereniging NVBR is de horeca over het algemeen goed op de hoogte van de brandveiligheidsregels: veilige versiering, adequate vluchtroutes, blusmiddelen, noodverlichting en niet te veel bezoekers. De brandweer controleert samen met de horecaondernemers regelmatig de brandveiligheidsvoorzieningen. 
 

Bezoekers horeca
Toch vraagt brandweer extra aandacht voor brandveilige versieringen in de horecagelegenheden, omdat er veel mensen samenkomen. ‘Bezoekers zelf moeten ook alert zijn’, aldus Meijer. ‘Niet alle rood, wit, blauw of oranje vlaggetjes en kledingstukken hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. In een overvolle horecagelegenheid kan dat levensgevaarlijk zijn. En als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch brand uitbreekt, moeten mensen via goede vluchtroutes op tijd weg kunnen komen.’ 
 

Thuis en op straat
Veel mensen kijken thuis op de televisie naar het  E K, samen met familie, vrienden en buren. Straten worden versierd en oranje materialen worden aan huizen bevestigd. Burgers zijn dus zelf verantwoordelijk voor een brandveilige omgeving. Dat geldt ook voor aanrijroutes van hulpdiensten. Meijer: ‘Ambulances en brandweerauto’s moeten gemakkelijk bij de huizen kunnen komen. Er zijn eenvoudige regels bij het versieren van de openbare weg. Zorg dat deze hoger hangen zijn dan 4,2 meter en breder dan 3.5 meter. Dan kunnen vuilnisauto’s en de auto’s van de hulpdiensten er door. ‘
De meeste brandveiligheidsregels gelden overigens het hele jaar door, en voor iedereen. ‘Wij zullen de mensen echt niet overladen met een overzicht van alle regels die hiervoor gelden. Wat wij wel doen, is vragen wel goed na te denken voordat versieringen worden aanschaft en aangebracht.’

Hoe herkent u brandveilige versiering?
Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Soms gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie en soms geïmpregneerd. Het is alleen niet eenvoudig te zien welke materialen veilig zijn en welke niet. Vraag de winkelier daar dus nadrukkelijk naar en kijk op de verpakking.

Tips op een rijtje voor veilig versieren
  • Niet alle rood, wit, blauw of oranje vlaggetjes die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Zorg dat u brandveilige versiering aanschaft en aanbrengt.
  • Houd versiering op minimaal 50 centimeter afstand van spotjes en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen. Zorg dat versieringen boven de openbare weg hoger dan 4.2 meter hangen. Houd een breedte van tenminste 3.5 meter vrij.
Gebruik brandveilig materiaal.