Realistisch oefenen in de woestijn?

Het nieuwe, en tegelijkertijd het grootste brandweertrainingscentrum ter wereld, zal verschijnen in Ras Laffan, de industriële stad van Qatar waar Shell momenteel de grootste Gas-to-Liquid-fabriek ter wereld bouwt. Qatar is een Arabisch emiraat in het Midden-Oosten, aan de Perzische Golf. Het is een schiereiland dat grenst aan Saoedi-Arabië en ten oosten ligt van Bahrein.

Het terrein van het Ras Laffan Emergency & Safety College (zo noemt men dit nu) is circa 100 hectare groot. Op dit terrein komen 28 trainingssituaties en –simulaties, waaronder een petrochemische fabrieksituatie, een vliegtuig- en autocrash, een scheepsongeval en grote (olie)branden. Ook zijn er vergevorderde plannen om de trainingsscenario’s uit te breiden met noodsituaties in woongebieden, een torenflat en een winkelcentrum.

De campus biedt plaats aan circa 250 studenten en 150 medewerkers. Hiervoor komen diverse studie- en verblijfsvoorzieningen zoals een schoolgebouw met leslocaties en kantoorruimten, een faculteit, hotelkamers, moskee, leslokalen en een lestheater. In het omliggende woestijnlandschap verrijzen diverse gebouwen en installaties waaronder een brandweerkazerne, waterzuiveringsinstallatie, controletoren, opslagfaciliteiten en extra klaslokalen.

Naar verwachting zal het nieuwe trainingscentrum in 2010 volledig in gebruik zijn. Tebodin, een wereldwijd adviesbureau voor consultancy, service en engineering is verantwoordelijk voor het ontwerp van alle gebouwen, de infrastructuur, de brandbestrijdingsinstallaties en de brandstofvoorzieningen ten behoeve van de brandsimulaties.

Het project is een initiatief van Qatar Petroleum, het grootste olie- en gasconcern van de golfstaat. De opdracht is echter afkomstig van Société d'Entreprise & de Gestion en Blackcat Qatar, die het trainingscentrum zullen bouwen.

Bron + beeld: Tebodin, BAM en ANP.

cbd9830611715a6f56b09566602bed77.jpg
Brandwacht van de maand December
M. winter
Lees verder
Laatste uitruk: 07-02-15
Aantal uitrukken: 16