Stormkracht Rita neemt toe

MIAMI - De orkaan Rita is in de nacht van dinsdag op woensdag uitgegroeid tot een storm in de categorie 3 op de schaal van Saffir en Simpson. Dat heeft het National Hurricane Center woensdagochtend bekendgemaakt.


Het centrum heeft aanhoudende windsnelheden tot bijna 185 kilometer per uur gemeten. Meteorologen gaan er vanuit dat de orkaan de komende 24 uur verder aan kracht zal toenemen, en uiteindelijk in categorie 4, de op een na hoogste, terechtkomt.

Schade

Rita heeft op de eilandengroep Florida Keys tot dusver relatief geringe schade aangericht. Op verscheidene plaatsen liepen wel straten en panden onder water. In vele tienduizenden woningen viel tijdelijk de stroom uit. Key West, het stadje op de zuidelijkste punt van de Keys, kreeg de hardste klappen van Rita, maar ook daar bleef de schade beperkt.

Evacueren

Alle 80.000 inwoners van de eilanden hadden de opdracht gekregen te verkassen, maar velen bleven achter om hun bezittingen te beschermen. Rita is de zevende orkaan die Florida heeft bereikt in veertien maanden.

Rita is momenteel in de Golf van Mexico, waar het vooralsnog op weg lijkt te gaan naar Texas, waar de orkaan in het weekeinde zal aankomen. Het pad van de orkaan is evenwel moeilijk te voorspellen, zo tekenden meteorologen aan.

Yucatan

In Cuba zijn zijn wegens Rita bijna 140.000 mensen in veiligheid gebracht. Ook op het Mexicaanse schiereiland Yucatan zijn uit voorzorg al zeker 1500 mensen in laaggelegen gebieden geŽvacueerd.

cbd9830611715a6f56b09566602bed77.jpg
Brandwacht van de maand December
M. winter
Lees verder
Laatste uitruk: 07-02-15
Aantal uitrukken: 16