Vuur s avonds enger

OUD-BEIJERLAND - Rustig slapen is er voorlopig nog niet bij, voor de bij de twee branden betrokken kinderen. Niemand raakte gewond, maar het vuur maakte diepe indruk. ,,Het kan toch niet ng een keer gebeuren? had de negenjarige Max, zoontje van de buren, s ochtends nog angstig gevraagd. Hij was ziek thuis, net als zijn vierjarige zusje.

,,Natuurlijk niet, had moeder Iris de Werker (35) nog beweerd. Omdat de kinderen bang waren na de eerste brand , zou het hele gezin gisternacht met de verzamelde matrassen op n kamer gaan slapen.

Daar kwam weinig van terecht. Iris de Werker had al een steeds penetrantere stank geroken. Ze stond in de keuken en via de ramen van de achterburen zag ze ineens weer vlammen uit het dak slaan.

Iris: ,,Ik dacht nu gaat ons dak er ook aan. Dus we hebben snel de kinderen opgepakt en zijn naar buiten gerend. Het leek een eeuwigheid te duren voordat de brandweer voor de tweede keer arriveerde. ,,Brand is s avonds stukken enger dan overdag, zegt ze. ,,De kindjes liggen op bed en het is veel minder overzichtelijk.

De tweede brand is volgens de verhalen die in de buurt de ronde doen, ontstaan door een voortsmeulende stapel tijdschriften in het s ochtends al door brand getroffen hoekhuis. Kortsluiting in een wasdroger op de zolderverdieping zou de oorzaak zijn geweest van de eerste brand.

Het door het vuur voor circa drie maanden uit huis verdreven gezin Huisman was gisteren aan het ruimen en soppen. Maar omdat er vermoedelijk een nieuw dak op het koophuis moet, had de schoonmaak weinig praktische zin. ,,We pakken wat nog mee kan, vertelt Peter Huisman, vader van twee zoons van 18 en 12 jaar en een dochter van 16. Ze hebben onderdak gevonden in een woning van kennissen.

Twee kinderen waren thuis, toen zijn 39-jarige echtgenote de eerste brand ontdekte. ,,Ze rook het vuur. Eenmaal boven zag ze de vlammen al uit het apparaat slaan. Rond half acht gisteravond was het opnieuw raak, zij het op een andere plek op de zolderverdieping. De geschrokken kinderen en de drie honden uit de twee huizen werden enkele huizen verderop opgevangen.

De zolder met twee dakkapellen is bij de tweede brand helemaal verwoest. Door het vele bluswater hebben ook alle kamers in het huis schade opgelopen.

,,Niemand is na de eerste brand terug in het hoekhuis geweest, vertelt buurvrouw Iris de Werker. Ze wilde gisteren haar verjaardag vieren, maar had een goed excuus om het feestje aan zich voorbij te laten gaan.

De kinderen zijn ondergebracht bij oma in Rotterdam. ,,Vannacht blijven we nog even daar, zegt Iris. Al heeft ze haar grieperige zoon Max wel moeten beloven dat hij in de klas op zijn school De Hoeksteen zijn spannende relaas mag gaan doen.
cbd9830611715a6f56b09566602bed77.jpg
Brandwacht van de maand December
M. winter
Lees verder
Laatste uitruk: 07-02-15
Aantal uitrukken: 16