Vuurzee door explosies brandstofdepot Hemel Hempstead

HEMEL HEMPSTEAD - In de Britse stad Hemel Hempstead, ten noorden van Londen, is zondagochtend vroeg een groot brandstofdepot in brand gevlogen. Aan de brand gingen meerdere zware explosies vooraf. Hoewel getuigen in eerste instantie meldden dat er een vliegtuig op het depot zou zijn neergestort, verklaarde de politie dat de ontploffingen zijn veroorzaakt door een ongeval.


Omwonenden meldden dat voordeuren en garagedeuren naar binnen zijn geblazen


Volgens de politie zijn vier mensen zwaargewond geraakt en hebben 32 anderen lichtere verwondingen opgelopen. De twee personeelsleden die op het moment van de ontploffingen aan het werk waren op het terrein, hebben de explosies volgens een woordvoerder van het depot overleefd.

Vuurzee

De explosies waren tot op een afstand van ongeveer 140 kilometer te horen. Meteen daarna ontstond een grote vuurzee met vlammen die tientallen meters de lucht in schoten. Boven de stad hangt een 60 meter hoge zwarte rookkolom. De belangrijke snelweg M1 werd gesloten.


De ontploffingen zouden een zware drukgolf hebben veroorzaakt, waardoor woningen in de wijde omtrek zijn beschadigd


De explosies veroorzaakten grote schade aan woningen in de omgeving. Volgens een getuige zijn van enkele huizen de daken weggeblazen. Omwonenden zijn volgens de BBC geŽvacueerd. De brandweer heeft mensen in de wijde omgeving opgeroepen ramen en deuren gesloten te houden, omdat de rook mogelijk giftig is. Volgens een woordvoerder bestrijdt de brandweer de enorme vuurzee met klassieke middelen, zoals schuim, en wordt nog niet de hulp van specialisten ingeroepen.

Buncefield

Het gaat om het Buncefield-oliedepot dat een groot deel van Zuidoost-Engeland van brandstof voorziet. De olie, benzine en kerosine komen in het depot via ondergrondse pijpleidingen uit tankers die aan de oostkust overladen. Het depot is in handen van Total Oil en Texaco. Ook Shell, British Petroleum en de British Pipeline Agency gebruiken het depot. Volgens een werknemer staan op het terrein twintig opslagtanks met elk 14 miljoen liter brandstof. De politie zei dat de brand op korte termijn niet tot tekorten aan brandstof in Zuidoost-Engeland zal leiden.


De explosies waren tot in de wijde omtrek hoorbaar


Getuigen verklaarden dat ze vlak voor de eerste explosie een vliegtuig hoorden. Anderen zeiden dat ze een toestel op het depot zagen neerstorten. Maar zowel de politie als woordvoerders van het nabijgelegen vliegveld Luton spreken tegen dat een vliegtuig bij de explosies betrokken is geweest.

Vliegverkeer

De enorme rookontwikkeling heeft volgens de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) geen gevolgen voor het Nederlands vliegverkeer richting de luchthaven van Luton. Het vliegveld ligt ongeveer 15 kilometer van het brandende oliedepot. Hoewel de Britse autoriteiten volgens de LVNL een deel van het luchtruim wegens de rook hebben afgesloten, kunnen toestellen vanaf Schiphol ongehinderd op Luton vliegen. "De toestellen kunnen omvliegen en de luchthaven gewoon bereiken", aldus en woordvoerster van het LVNL. "Luton is een kleinere luchthaven. Omdat er maar een beperkt verkeersaanbod is voor dit vliegveld, kunnen de toestellen zonder problemen omvliegen."

cbd9830611715a6f56b09566602bed77.jpg
Brandwacht van de maand December
M. winter
Lees verder
Laatste uitruk: 07-02-15
Aantal uitrukken: 16